Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Eρώτηση του Μιχάλη Χαλκίδη

για τη μη έγκαιρη καταβολή των επιδοτήσεων από προγράμματα προς τις επιχειρήσεις και των ενισχύσεων σχεδίων βελτίωσης των αγροτών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Κοντό κατέθεσε ο βουλευτής Ημαθίας Μιχάλης Χαλκίδης σχετικά με την ολοκλήρωση του προγράμματος βελτίωσης υποδομών Μονάδων επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.
Όπως τονίζει στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Χαλκίδης, διαπιστώνεται αρκετός χρόνος καθυστέρησης από πλευράς Υπουργείου στην καταβολή της συμμετοχής του, στο πλαίσιο της υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων.
Τα προγράμματα υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν, οι σχετικοί φάκελοι υποβλήθηκαν στα αρμόδια όργανα, αλλά παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή της συμμετοχής του Υπουργείου, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις Μονάδες οι οποίες είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του βουλευτή Ημαθίας έχει ως εξής:
Προς: Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Α. Κοντό
Θέμα: Καθυστέρηση καταβολής της συμμετοχής του Υπουργείου στο πρόγραμμα βελτίωσης υποδομών μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων
Κύριε Υπουργέ,
Στο πλαίσιο του κανονισμού 1257 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις βελτίωσης υποδομών σε Μονάδες μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, συνεταιριστικών οργανώσεων και ιδιωτικών επιχειρήσεων.
Η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών ολοκληρώθηκε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, έχουν υποβληθεί ολοκληρωμένοι φάκελοι των έργων οι οποίοι μάλιστα έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα.
Παρ΄ όλα αυτά παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση στην καταβολή προς τους φορείς εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών της συμμετοχής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η οποία, ως γνωστόν, ανέρχεται στο 50% του συνολικού ποσού των επενδύσεων που πραγματοποιήθηκαν.
Η καθυστέρηση αυτή αποτελεί αιτία πρόκλησης προβλημάτων στη λειτουργία αυτών των παραγωγικών Μονάδων και επιχειρήσεων.
Επισημαίνεται ότι οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν απορρόφησαν μεγάλο μέρος ίδιων κεφαλαίων των εν λόγω Μονάδων, ενώ κάποιες από αυτές κατέφυγαν σε δανεισμό μέρους αυτού του ποσού, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με πρόσθετους τόκους και επιπλέον δαπάνες οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί.
Ταυτόχρονα παρατηρείται καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης προγραμμάτων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων στον πρωτογενή τομέα.
Τα προγράμματα αυτά αποτελούν σοβαρό κίνητρο, κυρίως για τους νέους αγρότες και η καθυστέρηση αποβαίνει σε ένα ακόμη αντικίνητρο για την ενασχόληση των νέων της Περιφέρειας με τον ευαίσθητο και κεφαλαιώδη τομέα της αγροτικής παραγωγής.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

· Τι προτίθεται να κάνει για την απεμπλοκή από τα όποια προβλήματα και προώθηση της διαδικασίας ολοκλήρωσης των προγραμμάτων βελτίωσης υποδομών των Μονάδων μεταποίησης και εμπορίας, ώστε να λάβουν οι δικαιούχοι επενδυτές τα ποσά που δικαιούνται.
· Τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα που προκλήθηκαν στις Μονάδες αυτές, υπαιτιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, λόγω της καθυστέρησης καταβολής της συμμετοχής του προς τους επενδυτές.
· Αν θα ληφθεί υπ’ όψιν και αντιμετωπιστεί η πρόσθετη δαπάνη στην οποία υποβλήθηκαν οι επενδυτές με την πληρωμή τόκων προς τα διάφορα πιστωτικά ιδρύματα, για κεφάλαια που δανείστηκαν τα οποία όφειλε να τους καταβάλει το Υπουργείο, στο πλαίσιο του σχετικού κανονισμού.
Ως προς το σκέλος των αγροτικών εκμεταλλεύσεων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

· Τι προτίθεται να κάνει ώστε να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση των προγραμμάτων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων.
· Ποια είναι τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα τα οποία προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή ώστε να διευρυνθούν και να ενισχυθούν τα κίνητρα προς τους αγρότες και κυρίως προς τους νέους αγρότες, ως ουσιαστικό ανάχωμα στο επικίνδυνο φαινόμενο της ερήμωσης της υπαίθρου.



Ο ερωτών βουλευτής


Μιχάλης Χαλκίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: