Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Ενημερωτική Εκδήλωση στο Πλατύ

για τις Υπηρεσίες Παροχής Συμβουλών σε Αγρότες

την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 12 π.μ.



Το Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΚΑΑ) Νομού Ημαθίας σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατέος διοργανώνουν στο Πλατύ, την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009 και ώρα 12 το μεσημέρι, ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πρόγραμμα χορήγησης οικονομικών ενισχύσεων για τη χρήση υπηρεσιών παροχής γεωργικών συμβούλων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις».

Ομιλητής στην εκδήλωση, που θα γίνει στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πλατέος, είναι η κ. Γλυκερία Φουρκιώτη, γεωπόνος-στέλεχος του ΤΚΑΑ Νομού Ημαθίας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο ενημέρωσης των αγροτών για την προκήρυξη του Μέτρου 114 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Στόχος: Στόχος του Μέτρου 114 «Χρήση Υπηρεσιών παροχής Γεωργικών Συμβουλών στην Εκμετάλλευση και παροχή δασοκομικών συμβουλών» είναι να ενθαρρύνει, με την χορήγηση οικονομικών ενισχύσεων, τους γεωργούς και τους δασοκαλλιεργητές να κάνουν χρήση υπηρεσιών παροχής συμβουλών για τη διαρκή βελτίωση της τήρησης των κανονιστικών προτύπων της πολλαπλής συμμόρφωσης και την βελτίωση των επιδόσεων και της αειφορίας των γεωργικών και δασικών εκμεταλλεύσεων.

Πεδίο εφαρμογής: Η Υπηρεσία παροχής συμβουλών για τους γεωργούς και δασοκαλλιεργητές θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον: τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και τις ορθές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες όπως προβλέπονται στα άρθρα 4 και 5 και στα Παραρτήματα ΙΙΙ και IV του Κανονισμού (ΕΚ) 1782/2003 και τα πρότυπα εργασιακής ασφάλειας βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας.

Δικαιούχοι του Μέτρου: Είναι τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που πληρούν τις εξής προϋποθέσεις: α) να είναι αγρότες φυσικά ή νομικά πρόσωπα, β) να είναι ενταγμένοι στο σύστημα της ενιαίας ενίσχυσης, γ) να τεκμηριώνονται οι θεματικές ενότητες του άρθρου 4 της ΚΥΑ για τις οποίες είναι αναγκαία η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και δ) να αναλάβουν για χρονικό διάστημα 2 ετών (περίοδος δέσμευσης) τις ακόλουθες υποχρεώσεις:

• Να τηρούν τις συμβουλευτικές υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν,
• Να τηρούν ημερολόγιο εργασιών και βιβλίο εισροών - εκροών από τα οποία θα τεκμηριώνεται ότι με την παρασχεθείσα συμβουλή βελτιώνεται η θέση της εκμετάλλευσης σε σχέση με την αρχική κατάσταση,
• Να δέχονται και να διευκολύνουν τους ελέγχους που πραγματοποιούν εξουσιοδοτημένα Εθνικά και Κοινοτικά Όργανα.


Ύψος Ενίσχυσης: Το ύψος της ενίσχυσης που λαμβάνει ο δικαιούχος ορίζεται στο 80% του ποσού που καταβάλλει για την χρήση των υπηρεσιών παροχής συμβουλών. Ανώτατο όριο ενίσχυσης ορίζεται, αθροιστικά για τις συμβουλευτικές υπηρεσίες, το ποσό των 1.500 ευρώ. Η ενίσχυση ανά θεματική ενότητα συμβουλευτικής υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβεί τα 350 ευρώ για συμβουλευτικές υπηρεσίες στο τομέα του περιβάλλοντος, τα 250 ευρώ στους τομείς της δημόσιας υγείας-υγείας ζώων και δημόσιας υγείας-υγείας φυτών, τα 100 ευρώ στο τομέα της κοινοποίησης των ασθενειών, τα 150 ευρώ στο τομέα των συνθηκών διαβίωσης των ζώων και 350 ευρώ στο τομέα των ορθών γεωργικών και περιβαλλοντικών πρακτικών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Μέτρο 114, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τοπικό Κέντρο Αγροτικής Ανάπτυξης Νομού Ημαθίας, Ορεστών 1, Βέροια, τηλ. 23310-76116.

Δεν υπάρχουν σχόλια: